POLSKA AKADEMIA NAUK | INSTYTUT JĘZYKA POLSKIEGO
ELEKTRONICZNY SŁOWNIK JĘZYKA POLSKIEGO XVII I XVIII WIEKU
znajdź hasła
wtyczki wyszukiwania dla przeglądarek Firefox i Microsoft Internet Explorer
A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O Ó P R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
sposób prezentacji hasła obszerny zwięzły
poprzednie hasło PARMAN drukuj obszerny drukuj zwięzły następne hasło PARNAS
ARTYKUŁ HASŁOWY W TRAKCIE OPRACOWANIA
Data ostatniej modyfikacji: 14.08.2014
*PARMAZAN, PARMAZYN, PARMEZYN, PARMEZAN rzecz. m
Słowniki: Kn, T III (parmezan, parmizan, parmezyn), L (parmezan, parmazan; XVIII), SWil (parmezan), SW (parmazan, parmezan, parmezyn, parmizan) notują
Słowniki: SStp, SXVI, SJP (parmezan ) nie notują
Najwcześniejsze poświadczenie: 1624-1625
Formy gramatyczne:
M.parmazyn || parmezan || parmezyn
B.parmazyn
N.parmazynem
Ms.parmezanie
B.parmazany || parmezany
Etymologia:
fr. parmesan, z wł. Parma (miasto we Włoszech)
»rodzaj twardego sera, wyrabianego początkowo w okolicach Parmy«:
Autor: PK
wyświetl dyskusję na temat hasła (0 wiadomości)