W TRAKCIE OPRACOWANIA Data ostatniej modyfikacji: 05.11.2019
*BASTRAMA rzecz. ż
Słowniki:
L (XVII), SW (bastram) notują
SStp, SXVI, Kn, T, SWil, SJP nie notują
Najwcześniejsze poświadczenie: 1633
Formy: lm M. bastramy; D. bastram
Etymologia: <tur. pastyrma 'mocno przyprawiona, suszona lub wędzona wołowina, szczególnie polędwica'>
Znaczenia:
»solone mięso bez kości, suszone na powietrzu, rodzaj salcesonu«: Abuchty wołowe, Bástrámy baránie, wędzone ná słońcu, máią sławę swoię w Wołoszech. TwarSLeg 41. Ani u stołu znaczny jego [cesarza tureckiego] zbytek, służba jego i kuchnia, i aparat wszytek, w jedle: w ryżu bastramy na bielonej blasze, a serbetem sowite afrykańskim czasze. TwarSLeg 145.
[więcej cytatów w Korpusie Barokowym]
Autorka: DL