W TRAKCIE OPRACOWANIA
Data ostatniej modyfikacji: 07.01.2025
Warianty fonetyczne:
KASANAT, KASSANAT, KASZANAT
Słowniki:
T (
kasanat, kaszanat),
L (
kasanat, kaszanat, kassanat; XVIII),
SWil (
kassanat, kaszanat),
SW (
kassanat, kaszanat) notują
SStp,
SXVI,
Kn,
SJP nie notują
Najwcześniejsze poświadczenie: 1677-1678
Znaczenia: »marynata do gotowania i przechowywania ryb i mięs, zalewa, rosół«: Przyjadły mu się śledzie, przyjadł sztokfis suchy, Teraz wymyśla żółte, czarne, szare juchy, Młodszemu panu bratu Dobre do kaszanatu. PotNabKuk I 526.
Szczuká iedná całkiem nierożdżielna, nie rozkráiána; smázona Głowá, wárzony srzodek do rosołu, álbo Kászánátu [...] CzerComp 67.
Wystáwiłem do tweg[o] Pánskieg[o] Stołu/ drugie sto potraw Rybnych/ do ktorych w Additámencie masz Márynaty/ y on zacny terminem Stáro-Polskim názwany Kássanat/ teraż w rosoł obrocony [...]. CzerComp 67.
Iednę Rybę cáłą/ nierozdźielną/ ná troie gotowaną; Wárzony srzodek do Kássánatu/ smażona Głowá/ á Ogon pieczony [...]. CzerComp 67.
Kaszanat álbo Rosoł Polski. CzerComp 69.
Weźmiy Szczupaká dobrego/ ktoremu głowę y ogon vtniesz/ á w Kassanaćie vwarzysz [...]. CzerComp 89.
Kasanat, vid. Kaszanat. T III 537.
Kaszanat, kasanat, marynata. Marinade; Uebergusz von Eszig weissen Pfeffer und guten Kräntern Fische einzumachen. marinade; assaisonnement de haut goût avec du vinaigre, du poivre blanc et de bonnes herbes pour conserver les poissons. § kaszanat albo rosoł do ryb chowania; kaszanat mięsny do chowania pieczonych kuropatw, iarząbkow. T III 538.
Marynata, kaszanat. Uebergusz von Eszig und Pfeffer über Fische oder Vögel, solche eine Zeitlang zu erhalten. marinâde, sausse du vinaigre et du poivre pour conserver des poissons et des oiseaux. T III 796.
[więcej cytatów w Korpusie Barokowym]
Patrz marynata.