W TRAKCIE OPRACOWANIA
Data ostatniej modyfikacji: 10.09.2024
Warianty fonetyczne:
KASANAT, KASSANAT, KASZANAT
Słowniki:
T (
kasanat, kaszanat),
L (
kasanat, kaszanat, kassanat; XVIII),
SWil (
kassanat, kaszanat),
SW (
kassanat, kaszanat) notują
SStp,
SXVI,
Kn,
SJP nie notują
Najwcześniejsze poświadczenie: 1677-1678
Znaczenia: »marynata do gotowania i przechowywania ryb i mięs«: Przyjadły mu się śledzie, przyjadł sztokfis suchy, Teraz wymyśla żółte, czarne, szare juchy, Młodszemu panu bratu Dobre do kaszanatu. PotNabKuk I 526.
Szczuká iedná całkiem nierożdżielna, nie rozkráiána; smázona Głowá, wárzony srzodek do rosołu, álbo Kászánátu [...] CzerComp 67.
Wystáwiłem do tweg[o] Pánskieg[o] Stołu/ drugie sto potraw Rybnych/ do ktorych w Additámencie masz Márynaty/ y on zacny terminem Stáro-Polskim názwany Kássanat/ teraż w rosoł obrocony [...]. CzerComp 67.
Iednę Rybę cáłą/ nierozdźielną/ ná troie gotowaną; Wárzony srzodek do Kássánatu/ smażona Głowá/ á Ogon pieczony [...]. CzerComp 67.
Kaszanat álbo Rosoł Polski. CzerComp 69.
Weźmiy Szczupaká dobrego/ ktoremu głowę y ogon vtniesz/ á w Kassanaćie vwarzysz [...]. CzerComp 89.
Kasanat, vid. Kaszanat. T III 537.
Kaszanat, kasanat, marynata. Marinade; Uebergusz von Eszig weissen Pfeffer und guten Kräntern Fische einzumachen. marinade; assaisonnement de haut goût avec du vinaigre, du poivre blanc et de bonnes herbes pour conserver les poissons. § kaszanat albo rosoł do ryb chowania; kaszanat mięsny do chowania pieczonych kuropatw, iarząbkow. T III 538.
Marynata, kaszanat. Uebergusz von Eszig und Pfeffer über Fische oder Vögel/ solche eine Zeitlang zu erhalten. marinâde, sausse du vinaigre et du poivre pour conserver des poissons et des oiseaux. T III 796.
[więcej cytatów w Korpusie Barokowym]
Patrz marynata.