Etymologia: <fr. parmesan, z wł. Parma (miasto we Włoszech)>
Znaczenia:
»rodzaj twardego sera, wyrabianego początkowo w okolicach Parmy«: Tam robią séry, parmezany i marcoliny tak wybornie, że nic włoskim nie ustępująPacOb39. Prosimy o wety. To podobno o knysze, abo o pasztety? Nie nasza rzecz przewoźne jadać parmazany; Mamy przysmamk od ciebie inszy obiecany.ZimBSiel138. Miey osobno ieżeli chcesz Ser Holenderski tarty/ álbo Pármazyn/ maczay grzanki w maśle/ bigoskiem y Pármázynem przetrąsay.CzerComp57. VI Kiełbasy z Pármázynem, álbo serem Holenderskim, álbo serem prostym.CzerComp94. Zmarszczy się pan Hans, mówiąc: "Parmazyn tak trzeba Krajać, żeby go przejrzeć, nie grubo - jak chleba!" Aż on w lot zrobił dziurę nożem w parmezanie, przytchnął od oka: "Patrz! cię przez ser widzę, panie!"KorczFrasz27. Z tąd [z Parmy] Ser Parmazyn (lepieyby Parmezyn) wychodzi náywyśmienitszy, z mleka owczego robiony.ChmielAteny II181. Parmezan, le parmesan, fromage de parme.KulUszDyk118, 2.