W TRAKCIE OPRACOWANIA Data ostatniej modyfikacji: 14.08.2014
*PARMAZAN, PARMAZYN, PARMEZYN, PARMEZAN rzecz. m
Słowniki:
Kn, T (parmezan, parmizan, parmezyn), L (parmezan, parmazan; XVIII), SWil (parmezan), SW (parmazan, parmezan, parmezyn, parmizan) notują
SStp, SXVI, SJP (parmezan ) nie notują
Najwcześniejsze poświadczenie: 1624-1625
Formy: lp M. parmazyn // parmezan // parmezyn; B. parmazyn; N. parmazynem; Ms. parmezanie; lm B. parmazany // parmezany
Etymologia: <fr. parmesan, z wł. Parma (miasto we Włoszech)>
Znaczenia:
»rodzaj twardego sera, wyrabianego początkowo w okolicach Parmy«: Tam robią séry, parmezany i marcoliny tak wybornie, że nic włoskim nie ustępują PacOb 39. Prosimy o wety. To podobno o knysze, abo o pasztety? Nie nasza rzecz przewoźne jadać parmazany; Mamy przysmamk od ciebie inszy obiecany. ZimBSiel 138. Miey osobno ieżeli chcesz Ser Holenderski tarty/ álbo Pármazyn/ maczay grzanki w maśle/ bigoskiem y Pármázynem przetrąsay. CzerComp 57. VI Kiełbasy z Pármázynem, álbo serem Holenderskim, álbo serem prostym. CzerComp 94. Zmarszczy się pan Hans, mówiąc: "Parmazyn tak trzeba Krajać, żeby go przejrzeć, nie grubo - jak chleba!" Aż on w lot zrobił dziurę nożem w parmezanie, przytchnął od oka: "Patrz! cię przez ser widzę, panie!" KorczFrasz 27. Z tąd [z Parmy] Ser Parmazyn (lepieyby Parmezyn) wychodzi náywyśmienitszy, z mleka owczego robiony. ChmielAteny II 181. Parmezan, le parmesan, fromage de parme. KulUszDyk 118, 2.
[więcej cytatów w Korpusie Barokowym]
Autor: PK