POLSKA AKADEMIA NAUK | INSTYTUT JĘZYKA POLSKIEGO
ELEKTRONICZNY SŁOWNIK JĘZYKA POLSKIEGO XVII I XVIII WIEKU
znajdź hasła
wtyczki wyszukiwania dla przeglądarek Firefox i Microsoft Internet Explorer
A B C Ć D E F G H I J K L Ł M N O Ó P R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
sposób prezentacji hasła obszerny zwięzły
poprzednie hasło BREŁKA drukuj obszerny drukuj zwięzły następne hasło BRET
ARTYKUŁ HASŁOWY W TRAKCIE OPRACOWANIA
Data ostatniej modyfikacji: 27.08.2008
BRYNDZA rzecz. ż
Warianty fonetyczne: BRYNDZA, *BRENDZA
Słowniki: SXVI (bryndża), Kn, T III, L (XVII-XVIII bez cyt.), SWil, SW, SJP notują
Słownik SStp nie notuje
Formy gramatyczne:
M.bryndza
D.bryndze || brendze || bryndzy
B.bryndzę || brendzę
B.bryndze
»miękki ser z niekwaszonego mleka owczego (czasem z dodatkiem krowiego), wyrabiany zwłaszcza na obszarze Karpat«:
Autorzy: DL, WM
wyświetl dyskusję na temat hasła (0 wiadomości)