2.
przen.
»zaspokajać czyjeś potrzeby lub pragnienia«
Rekcja:
kogo, co
– Pięć pánien piąci smysłow vciechy trzymáią/ A káżdey z inszey miáry smáku przydawáią: PIERWSZA oczy w białey płci śliczney cerze pásie/ Y wzrok w ozdobnych rzeczách syci [...]. MorszHRoz A2.
– Iusz Tyran Tryumphował: iusz wspanialey stąpał By go nie wstyd radby się w oney krwi y kąpał Syci Serce y oczy niewstydliwe pasie [...]. PotWoj66.
– Albowiem Woyska dziwnie miał [Brutus] ozdobne, W zbroie w szyszaki od srebra do złota, I te im były za bodzce osobne, Do fortun, oraz obrony żywota; Ztąd w nich odwagi na wszytko sposobne, Ztąd utrzymania, kto co miał, ochota; Kiedy się iedni dla sławy zdobili, Drudzy tym swoie łakomstwo sycili. ChrośKon250.
3.
»sporządzać miód pitny w procesie, którego jednym z elementów jest gotowanie miodu pszczelego z wodą«
~ Dzień chmurny, zimny. Wszytek dzień syciłem. ChrapDiar I175.
– W Swięta też Chrześciańskie w winnicy gorzałki kurzyć, piwa warzyć, miodu sycić, drew wozić, rąbać, tłoki sobię naymować, niech nie waży się [arendarz] pod wielką karą. ChmielAteny III364.
– W Marcu go [miód pitny] naylepiey sycić, y to z miodu czystego, nie z zmarlić. ChmielAteny III425.
– Sycę miod [...] 1) säumen den Honig, solchen über dem Feuer vom Wachs absondern. 2) Meth brauen. 1) épurer le miel, le séparer de la cire. 2) brasser de l'hidromel. T III2224.
»o miodzie pitnym: sporządzany w procesie, którego jednym z elementów jest gotowanie miodu pszczelego z wodą«
– Miodu słodkiego napij się w domu syconego. JeżEk(L) D3.
– Wystałe piwo domowej roboty, I to więc doda gościowi ochoty. Jeśli też można lepszego rodzaju, Albo z Tokaju Lub w domu jaki sycony miod stary, Przyjemne pczołek pracowitych dary [...]. MorszZWierszeWir I352.