Pobieranie
PL EN
A
B
C
Ć
D
E
F
G
H
I
J
K
L
Ł
M
N
O
Ó
P
R
S
Ś
T
U
V
W
X
Y
Z
Ź
Ż

*BASTRAMA

rzecz.
ż
W TRAKCIE OPRACOWANIA
Notowanie w słownikach

Notowany w słownikach:
L (XVII), SW (bastram)

Nienotowany w słownikach:
SStp, SXVI, Kn, T, SWil, SJP


Najwcześniejsze poświadczenie: 1633
Formy gramatyczne
lm M. bastramy  
D. bastram  
Etymologia
tur. pastyrma 'mocno przyprawiona, suszona lub wędzona wołowina, szczególnie polędwica'
Znaczenia
»solone mięso bez kości, suszone na powietrzu, rodzaj salcesonu«
  • – Ani u stołu znaczny jego [cesarza tureckiego] zbytek, służba jego i kuchnia, i aparat wszytek, w jedle: w ryżu bastramy na bielonej blasze, a serbetem sowite afrykańskim czasze. TwarSLeg 145.
  • – Abuchty wołowe, Bástrámy baránie, wędzone ná słońcu, máią sławę swoię w Wołoszech. TwarSLeg 41.