Pobieranie

Informacja o "ciasteczkach" i przetwarzaniu danych osobowych

Ta strona przetwarza Twoje dane osobowe takie jak adres IP i używa ciasteczek do przechowywania danych na Twoim urządzeniu.

Z jednej strony ciasteczka używane są w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania serwisu (np. zapamiętywania filtrów wyszukiwania zaawansowanego czy ustawień wybranych w tym okienku). Jeśli nie wyrażasz na nie zgody, opuść tę stronę, gdyż bez nich nie jest ona w stanie poprawnie działać.

Drugim celem jest gromadzenia statystyk odwiedzin oraz analiza zachowania użytkowników w serwisie. Masz wybór, czy zezwolić na wykorzystywanie Twoich danych osobowych w tym celu, czy nie. W celu dokonania wyboru kliknij w odpowiedni przycisk poniżej.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.

Wyrażam zgodę na "ciasteczka":
Tylko niezbędne do działania serwisu
Wszystkie (także służące gromadzeniu statystyk odwiedzin)

PL EN
A
B
C
Ć
D
E
F
G
H
I
J
K
L
Ł
M
N
O
Ó
P
R
S
Ś
T
U
V
W
X
Y
Z
Ź
Ż

GALARETA

rzecz.
ż
ZALĄŻEK ARTYKUŁU HASŁOWEGO
Wersja do druku Jak cytować
Harvard Biuletyn PTJ bibtex CSL-JSON
Warianty fonetyczne: GALARETA, GALAREDA, GALRETA, GAŁARETA, GAŁARYDA
Notowanie w słownikach

Notowany w słownikach:
SStp (galareta, galreta), SXVI (galreta, galareda, galareta, ), Kn (galareda), T (galareda), SJP (galareta)

Nienotowany w słownikach:
L, SWil, SW

Formy gramatyczne
liczba pojedyncza
M.   galareta ||   galareda ||   galreta
D.   gałarydy ||   galarety ||   galaredy
B.   galaretę ||   gałarydę
N.   gałaretą
liczba mnoga
M.   galarety ||   galaredy
D.   galaret
B.   galarety ||   galaredy
Znaczenia
»zestalony wywar z kości, mięsa lub ryb; także inna substancja o podobnej konsystencji «
  • – Gáláredá/ Ius coactum. [...] lac coactum. Ius gelatum vt lac gelatum [...]. Kn 183.
  • – Tenże likwor przez sito przepuśćiwszy, takźe przez chustę potym przecedziwszy, y wytłuczywszy konserwuy w zklanym naczyniu na zimnym mieyscu, a żeby się galareta dobrze usiadła. BeimJelMed 183.
  • Galareda.Gallert. gelée qu'on mange. T III 358.
Ustabilizowane połączenia wyrazowe

  • galareta z nóżek wieprzowych:
    • galareda z nożek wieprzowych. Gallert von Schwein-Füssen. bas de foïe; gelée de piez de cochon. T III 358.