Pobieranie

Informacja o "ciasteczkach" i przetwarzaniu danych osobowych

Ta strona przetwarza Twoje dane osobowe takie jak adres IP i używa ciasteczek do przechowywania danych na Twoim urządzeniu.

Z jednej strony ciasteczka używane są w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania serwisu (np. zapamiętywania filtrów wyszukiwania zaawansowanego czy ustawień wybranych w tym okienku). Jeśli nie wyrażasz na nie zgody, opuść tę stronę, gdyż bez nich nie jest ona w stanie poprawnie działać.

Drugim celem jest gromadzenia statystyk odwiedzin oraz analiza zachowania użytkowników w serwisie. Masz wybór, czy zezwolić na wykorzystywanie Twoich danych osobowych w tym celu, czy nie. W celu dokonania wyboru kliknij w odpowiedni przycisk poniżej.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.

Wyrażam zgodę na "ciasteczka":
Tylko niezbędne do działania serwisu
Wszystkie (także służące gromadzeniu statystyk odwiedzin)

PL EN
A
B
C
Ć
D
E
F
G
H
I
J
K
L
Ł
M
N
O
Ó
P
R
S
Ś
T
U
V
W
X
Y
Z
Ź
Ż

KASANAT

rzecz.
m
W TRAKCIE OPRACOWANIA
Wersja do druku Jak cytować
Harvard Biuletyn PTJ bibtex CSL-JSON
Warianty fonetyczne: KASANAT, KASSANAT, KASZANAT
Notowanie w słownikach

Notowany w słownikach:
T (kasanat, kaszanat), L (kasanat, kaszanat, kassanat; XVIII), SWil (kassanat, kaszanat), SW (kassanat, kaszanat)

Nienotowany w słownikach:
SStp, SXVI, Kn, SJP


Najwcześniejsze poświadczenie: 1677-1678
Formy gramatyczne
liczba pojedyncza
M.   kasanat ||   kassanat ||   kaszanat
D.   kassanatu ||   kaszanatu
Ms.   kassanacie
Znaczenia
»marynata do gotowania i przechowywania ryb i mięs«
  • – Przyjadły mu się śledzie, przyjadł sztokfis suchy, Teraz wymyśla żółte, czarne, szare juchy, Młodszemu panu bratu Dobre do kaszanatu. PotNabKuk I 526.
  • – Szczuká iedná całkiem nierożdżielna, nie rozkráiána; smázona Głowá, wárzony srzodek do rosołu, álbo Kászánátu [...] CzerComp 67.
  • – Wystáwiłem do tweg[o] Pánskieg[o] Stołu/ drugie sto potraw Rybnych/ do ktorych w Additámencie masz Márynaty/ y on zacny terminem Stáro-Polskim názwany Kássanat/ teraż w rosoł obrocony [...]. CzerComp 67.
  • – Iednę Rybę cáłą/ nierozdźielną/ ná troie gotowaną; Wárzony srzodek do Kássánatu/ smażona Głowá/ á Ogon pieczony [...]. CzerComp 67.
  • Kaszanat álbo Rosoł Polski. CzerComp 69.
  • – Weźmiy Szczupaká dobrego/ ktoremu głowę y ogon vtniesz/ á w Kassanaćie vwarzysz [...]. CzerComp 89.
  • Kasanat, vid. Kaszanat. T III 537.
  • Kaszanat, kasanat, marynata. Marinade; Uebergusz von Eszig weissen Pfeffer und guten Kräntern Fische einzumachen. marinade; assaisonnement de haut goût avec du vinaigre, du poivre blanc et de bonnes herbes pour conserver les poissons. § kaszanat albo rosoł do ryb chowania; kaszanat mięsny do chowania pieczonych kuropatw, iarząbkow. T III 538.
  • – Marynata, kaszanat. Uebergusz von Eszig und Pfeffer über Fische oder Vögel/ solche eine Zeitlang zu erhalten. marinâde, sausse du vinaigre et du poivre pour conserver des poissons et des oiseaux. T III 796.
Odsyłacze