Pobieranie

Informacja o "ciasteczkach" i przetwarzaniu danych osobowych

Ta strona przetwarza Twoje dane osobowe takie jak adres IP i używa ciasteczek do przechowywania danych na Twoim urządzeniu.

Z jednej strony ciasteczka używane są w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania serwisu (np. zapamiętywania filtrów wyszukiwania zaawansowanego czy ustawień wybranych w tym okienku). Jeśli nie wyrażasz na nie zgody, opuść tę stronę, gdyż bez nich nie jest ona w stanie poprawnie działać.

Drugim celem jest gromadzenia statystyk odwiedzin oraz analiza zachowania użytkowników w serwisie. Masz wybór, czy zezwolić na wykorzystywanie Twoich danych osobowych w tym celu, czy nie. W celu dokonania wyboru kliknij w odpowiedni przycisk poniżej.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.

Wyrażam zgodę na "ciasteczka":
Tylko niezbędne do działania serwisu
Wszystkie (także służące gromadzeniu statystyk odwiedzin)

PL EN
A
B
C
Ć
D
E
F
G
H
I
J
K
L
Ł
M
N
O
Ó
P
R
S
Ś
T
U
V
W
X
Y
Z
Ź
Ż

PUCHLNY, PULCHNY

przym.
ZALĄŻEK ARTYKUŁU HASŁOWEGO
Wersja do druku Jak cytować
Harvard Biuletyn PTJ bibtex CSL-JSON
Notowanie w słownikach
Słowniki nie notują
Najwcześniejsze poświadczenie: 1613
Formy gramatyczne
stopień równy
lp M. m   puchlny
B. ż   pulchną
Ms. ż   pulchnej
stopień wyższy
lp M. n   puchlniejsze
Znaczenia
hasło w opracowaniu - nie podano jeszcze definicji
  • – Kuchárze dworscy często ich [drożdży] vżywáią do Mákárow/ábo ciást kráiánych/ leiąc ie do mąki pszenney żeby ciásto puchlnieysze było. SyrZiel 849.
  • – Wodą/ w ktoreyby głowki [chmielu] były przewárzone/ mąká záczyniona ná chleb/ czyni ciasto prędko kisnące/ y chleb lekki y puchlny. SyrZiel 1460.
  • – Orzechy włoskie, lubią ziemię tłustą y pulchną. DuńKal Fv.
  • – Chmiel w piwo mieszaią, (w Wrzesniu go zbieraiąc) iż krew poleruie, moc daie, gorącość wątroby chłodzi, flagmę odpędza. Koło niego tak chodź. Sadź go na pulchney ziemi, gniazdo iego obsyp, tycz kilka wsadź, nie więcey iednak nad trzy wteż gniazdo... ChmielAteny III 456.