Pobieranie
PL EN
A
B
C
Ć
D
E
F
G
H
I
J
K
L
Ł
M
N
O
Ó
P
R
S
Ś
T
U
V
W
X
Y
Z
Ź
Ż

*PARMAZAN, PARMAZYN, PARMEZYN, PARMEZAN

rzecz.
m
W TRAKCIE OPRACOWANIA
Notowanie w słownikach

Notowany w słownikach:
Kn, T (parmezan, parmizan, parmezyn), L (parmezan, parmazan; XVIII), SWil (parmezan), SW (parmazan, parmezan, parmezyn, parmizan)

Nienotowany w słownikach:
SStp, SXVI, SJP (parmezan )


Najwcześniejsze poświadczenie: 1624-1625
Formy gramatyczne
lp M. parmazyn   || parmezan   || parmezyn  
B. parmazyn  
N. parmazynem  
Ms. parmezanie  
lm B. parmazany   || parmezany  
Etymologia
fr. parmesan, z wł. Parma (miasto we Włoszech)
Znaczenia
»rodzaj twardego sera, wyrabianego początkowo w okolicach Parmy«
  • – Tam robią séry, parmezany i marcoliny tak wybornie, że nic włoskim nie ustępują PacOb 39.
  • – Prosimy o wety. To podobno o knysze, abo o pasztety? Nie nasza rzecz przewoźne jadać parmazany; Mamy przysmamk od ciebie inszy obiecany. ZimBSiel 138.
  • – Miey osobno ieżeli chcesz Ser Holenderski tarty/ álbo Pármazyn/ maczay grzanki w maśle/ bigoskiem y Pármázynem przetrąsay. CzerComp 57.
  • – VI Kiełbasy z Pármázynem, álbo serem Holenderskim, álbo serem prostym. CzerComp 94.
  • – Zmarszczy się pan Hans, mówiąc: "Parmazyn tak trzeba Krajać, żeby go przejrzeć, nie grubo - jak chleba!" Aż on w lot zrobił dziurę nożem w parmezanie, przytchnął od oka: "Patrz! cię przez ser widzę, panie!" KorczFrasz 27.
  • – Z tąd [z Parmy] Ser Parmazyn (lepieyby Parmezyn) wychodzi náywyśmienitszy, z mleka owczego robiony. ChmielAteny II 181.
  • Parmezan, le parmesan, fromage de parme. KulUszDyk 118, 2.