Pobieranie

Informacja o "ciasteczkach" i przetwarzaniu danych osobowych

Ta strona przetwarza Twoje dane osobowe takie jak adres IP i używa ciasteczek do przechowywania danych na Twoim urządzeniu.

Z jednej strony ciasteczka używane są w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania serwisu (np. zapamiętywania filtrów wyszukiwania zaawansowanego czy ustawień wybranych w tym okienku). Jeśli nie wyrażasz na nie zgody, opuść tę stronę, gdyż bez nich nie jest ona w stanie poprawnie działać.

Drugim celem jest gromadzenia statystyk odwiedzin oraz analiza zachowania użytkowników w serwisie. Masz wybór, czy zezwolić na wykorzystywanie Twoich danych osobowych w tym celu, czy nie. W celu dokonania wyboru kliknij w odpowiedni przycisk poniżej.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.

Wyrażam zgodę na "ciasteczka":
Tylko niezbędne do działania serwisu
Wszystkie (także służące gromadzeniu statystyk odwiedzin)

PL EN
A
B
C
Ć
D
E
F
G
H
I
J
K
L
Ł
M
N
O
Ó
P
R
S
Ś
T
U
V
W
X
Y
Z
Ź
Ż
KniażFol wydanie wtórne
Folwark w Ktorym Grunta Nie zostawują się nigdy Ugorem

https://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/publication/511545/edition/485410/content
Odnotowano 6 cytatów z tego źródła
– Niektórzy jednak Gospodarze trzecią kośbę bydłu na paszę zostawują, które bustują na tych łąkach, á zwłaszcza jeśli przenośnémi co rok mieć je postanowili. KniażFol 195.
patrz: BUSTOWAĆ
– Także wiozą popioły ługowe na grunta tłuste, aby lekkości nabráły... Wyciski jabłeczne służą osobliwie ogrodom, czynią ziemię lekką i żyżną, jeśli w znaczney kwocie i zleżałe się nawożą. KniażFol 76.
patrz: JABŁECZNY
– Blisko syry jeden drugiego położysz, niemają jednak być tak ściśnione, aby się dotykały. Co dwa dni będziesz je przewracał i obmywał piwem, abo lagrem winnym, abo innym jakim wonnym likworem lub napojem: którey roboty przez dwa miesiące nie przestaniesz; á po tych dosyć będzie na tydzień raz podobnież je czyścić póty, aż nie będą się pociły lub wypuszczały tłustości, i dobrze się wysuszą. KniażFol 140.
patrz: OBMYWAĆ
– Na półwyspie Jndyiskiey Azyatyckiey górami przeciętey z jedney strony lato, á z drugiey zima jednegoż czasu bywa. KniażFol b2v.
– Na ten koniec biorą pęcherzynę cielęcą, przemywszy ją dobrze nadymają powietrzem i przy kominku suszą. KniażFol 146.
patrz: PRZEMYĆ
– Wyschłey należycie półowę lub trzecią część, według tego jako jest wielka, kładą w naczynie drewniane figur y pociąglo okrągłey, mające nakrywkę, i nalewają wodą dobrze zagrzaną, kwartę dobrą jéy biorąc. Piérwey jednak nim tę pęcherzynę wrzucą w to naczynie, dobrze ją płóczą, i wymywają w wodzie zimney czystey, i kładą w nią dobrą szczyptę soli. KniażFol 147.
patrz: WYMYWAĆ