Pobieranie

Informacja o "ciasteczkach" i przetwarzaniu danych osobowych

Ta strona przetwarza Twoje dane osobowe takie jak adres IP i używa ciasteczek do przechowywania danych na Twoim urządzeniu.

Z jednej strony ciasteczka używane są w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania serwisu (np. zapamiętywania filtrów wyszukiwania zaawansowanego czy ustawień wybranych w tym okienku). Jeśli nie wyrażasz na nie zgody, opuść tę stronę, gdyż bez nich nie jest ona w stanie poprawnie działać.

Drugim celem jest gromadzenia statystyk odwiedzin oraz analiza zachowania użytkowników w serwisie. Masz wybór, czy zezwolić na wykorzystywanie Twoich danych osobowych w tym celu, czy nie. W celu dokonania wyboru kliknij w odpowiedni przycisk poniżej.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.

Wyrażam zgodę na "ciasteczka":
Tylko niezbędne do działania serwisu
Wszystkie (także służące gromadzeniu statystyk odwiedzin)

PL EN
A
B
C
Ć
D
E
F
G
H
I
J
K
L
Ł
M
N
O
Ó
P
R
S
Ś
T
U
V
W
X
Y
Z
Ź
Ż

*PARMAZAN, PARMAZYN, PARMEZYN, PARMEZAN

rzecz.
m
W TRAKCIE OPRACOWANIA
Wersja do druku Jak cytować
Harvard Biuletyn PTJ bibtex CSL-JSON
Notowanie w słownikach

Notowany w słownikach:
Kn, T (parmezan, parmizan, parmezyn), L (parmezan, parmazan; XVIII), SWil (parmezan), SW (parmazan, parmezan, parmezyn, parmizan)

Nienotowany w słownikach:
SStp, SXVI, SJP (parmezan )


Najwcześniejsze poświadczenie: 1624-1625
Formy gramatyczne
liczba pojedyncza
M.   parmazyn ||   parmezan ||   parmezyn
B. uż. nżyw.   parmazyn
N.   parmazynem
Ms.   parmezanie
liczba mnoga
B. uż. nosob.   parmazany ||   parmezany
Etymologia
fr. parmesan, z wł. Parma (miasto we Włoszech)
Znaczenia
»rodzaj twardego sera, wyrabianego początkowo w okolicach Parmy«
  • – Tam robią séry, parmezany i marcoliny tak wybornie, że nic włoskim nie ustępują PacOb 39.
  • – Prosimy o wety. To podobno o knysze, abo o pasztety? Nie nasza rzecz przewoźne jadać parmazany; Mamy przysmamk od ciebie inszy obiecany. ZimBSiel 138.
  • – Miey osobno ieżeli chcesz Ser Holenderski tarty/ álbo Pármazyn/ maczay grzanki w maśle/ bigoskiem y Pármázynem przetrąsay. CzerComp 57.
  • – VI Kiełbasy z Pármázynem, álbo serem Holenderskim, álbo serem prostym. CzerComp 94.
  • – Zmarszczy się pan Hans, mówiąc: "Parmazyn tak trzeba Krajać, żeby go przejrzeć, nie grubo - jak chleba!" Aż on w lot zrobił dziurę nożem w parmezanie, przytchnął od oka: "Patrz! cię przez ser widzę, panie!" KorczFrasz 27.
  • – Z tąd [z Parmy] Ser Parmazyn (lepieyby Parmezyn) wychodzi náywyśmienitszy, z mleka owczego robiony. ChmielAteny II 181.
  • Parmezan, le parmesan, fromage de parme. KulUszDyk 118, 2.