Pobieranie

Informacja o "ciasteczkach" i przetwarzaniu danych osobowych

Ta strona przetwarza Twoje dane osobowe takie jak adres IP i używa ciasteczek do przechowywania danych na Twoim urządzeniu.

Z jednej strony ciasteczka używane są w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania serwisu (np. zapamiętywania filtrów wyszukiwania zaawansowanego czy ustawień wybranych w tym okienku). Jeśli nie wyrażasz na nie zgody, opuść tę stronę, gdyż bez nich nie jest ona w stanie poprawnie działać.

Drugim celem jest gromadzenia statystyk odwiedzin oraz analiza zachowania użytkowników w serwisie. Masz wybór, czy zezwolić na wykorzystywanie Twoich danych osobowych w tym celu, czy nie. W celu dokonania wyboru kliknij w odpowiedni przycisk poniżej.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.

Wyrażam zgodę na "ciasteczka":
Tylko niezbędne do działania serwisu
Wszystkie (także służące gromadzeniu statystyk odwiedzin)

PL EN
A
B
C
Ć
D
E
F
G
H
I
J
K
L
Ł
M
N
O
Ó
P
R
S
Ś
T
U
V
W
X
Y
Z
Ź
Ż
JakubJNauka wydanie wtórne
Nauka artyleryi : zebrana z naypóznieyszych autorów napisana dla pozytku Korpusu Artyleryi Narodowey [...], tom pierwszy traktuiący o prochu i o armatach

https://polona.pl/item/nauka-artyleryi-zebrana-z-naypoznieyszych-autorow-napisana-dla-pozytku-korpusu,OTM5NTE1MQ/
Odnotowano 8 cytatów z tego źródła
– ROZDZIAŁ II. o Robocie prochu. Młyny prochowe. 43. NIm przystąpiémy do roboty prochu, trzeba żebyśmy wprzód dali przynaymniéy letkie poięcie młynów prochowych, zachowuiąc sobie, dać o nich dokładniéyszą wiadomość na inszém miéyscu. Mechaniczna budowla młyna prochowego nieróżni się od oléynego. JakubJNauka 69.
patrz: MŁYN
– Na walcu A B, koła wodnego C, (ieżeli iest młyn wodny) albo na walcu korby, (ieżeli młyn ręczny) iest umocnione zębate koło D, które zaczépia o szczeble céwy E, (lanterne). JakubJNauka 69.
patrz: MŁYN
– Ksztáłt téy armaty ieszcze będzie bardzo nieforémny, z przyczyny wielu zbytecznych kawáłków spiżu, i nadléwka, które odpiłować potrzeba. JakubJNauka 191.
patrz: NIEFOREMNY
– Ten worek, trzeba żeby był przydłuższy, i dosyć wielki, do umieszczenia w sobie 100. funt. prochu; z boku zostawia się w nim otwartość służąca do napełniénia, która potém zaszywa się. JakubJNauka 74.
– Możnaby wprawdzie tóż samo wykonać, sposobém w Algebrze danym, lecz że tamten gruntuie się, na wyrachówaniu bryłówatości, całéy lub kawáłka armaty, które zawsze przydłuższéy roboty, i wielkiéy pilności wyciąga, przeto następuiący sposób zdáł nam się bydź zgodniéyszy do praktycznego obéyścia. JakubJNauka 180.
– uważać trzeba w ostatnich krzyształówaniach, ieżeli niepokaże się iaka część soli morskiéy; bo w takim razie salitra powinna bydź odrzucona, iakoteż, gdyby męty z cédzenia pozostałe, dobrze wysuszone, i z wszelkich cząstek solnych oswobodzone przez wymycie, przenosiły dwunastą część iednego łóta, na dwudziestu piąciu funtach salitry. JakubJNauka 56.
patrz: WYMYCIE
– [...] ten rospłyn przecédza się przez bibułę w insze naczynie; do tegóż naczynia, w którym proch, był rospuszczony, przeléwa się ieszcze ⅓ wody więcéy, na wymycie go, i takowa naléwa się, na męty osiadłe na bibule, dla przecédzenia i zupełnego odłączenia cząstek salitry, pozostałych między mętami. JakubJNauka 78.
patrz: WYMYCIE
– Materye pozostałe na bibule, są siarka i węgle, wtym stanie będąc odłączone od salitry, nazywaią się, głową umarłą prochu, (la tête morte), i mówi się, że głowa umarłá, iest dobrze wymyta, kiedy przy pomocy powtórnéy wody, nalanéy na cedzinę (filtre), niezostanie się w niéy naymniéyszéy cząstki salitry. o próbowaniu prochu. JakubJNauka 78.
patrz: WYMYTY