Pobieranie

Informacja o "ciasteczkach" i przetwarzaniu danych osobowych

Ta strona przetwarza Twoje dane osobowe takie jak adres IP i używa ciasteczek do przechowywania danych na Twoim urządzeniu.

Z jednej strony ciasteczka używane są w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania serwisu (np. zapamiętywania filtrów wyszukiwania zaawansowanego czy ustawień wybranych w tym okienku). Jeśli nie wyrażasz na nie zgody, opuść tę stronę, gdyż bez nich nie jest ona w stanie poprawnie działać.

Drugim celem jest gromadzenia statystyk odwiedzin oraz analiza zachowania użytkowników w serwisie. Masz wybór, czy zezwolić na wykorzystywanie Twoich danych osobowych w tym celu, czy nie. W celu dokonania wyboru kliknij w odpowiedni przycisk poniżej.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.

Wyrażam zgodę na "ciasteczka":
Tylko niezbędne do działania serwisu
Wszystkie (także służące gromadzeniu statystyk odwiedzin)

PL EN
A
B
C
Ć
D
E
F
G
H
I
J
K
L
Ł
M
N
O
Ó
P
R
S
Ś
T
U
V
W
X
Y
Z
Ź
Ż
KniażFol wydanie wtórne
Folwark w Ktorym Grunta Nie zostawują się nigdy Ugorem

https://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/publication/511545/edition/485410/content
Odnotowano 20 cytatów z tego źródła
– Niektórzy jednak Gospodarze trzecią kośbę bydłu na paszę zostawują, które bustują na tych łąkach, á zwłaszcza jeśli przenośnémi co rok mieć je postanowili. KniażFol 195.
patrz: BUSTOWAĆ
– Rozmaite gatunki ziół, które na łąkach i pastwiskach rosną, i skoszeniem w jedną kupę, układają stogi na trzy rodzaje dzielić się mogą. W piérwszym zawierają się dobre, soczyste, chłodzące, dodające appetytu, odwilżające, i tuczące, Potroyny kwiat, lub potroyny fiołek [...]. KniażFol 158.
– Także wiozą popioły ługowe na grunta tłuste, aby lekkości nabráły... Wyciski jabłeczne służą osobliwie ogrodom, czynią ziemię lekką i żyżną, jeśli w znaczney kwocie i zleżałe się nawożą. KniażFol 76.
patrz: JABŁECZNY
– Rozmaite gatunki ziół, które na łąkach i pastwiskach rosną, i skoszeniem w jedną kupę, układają stogi na trzy rodzaje dzielić się mogą. W piérwszym zawierają się dobre, soczyste, chłodzące, dodające appetytu, odwilżające, i tuczące, Potroyny kwiat, lub potroyny fiołek [...]. KniażFol 158.
patrz: KWIAT
– Blisko syry jeden drugiego położysz, niemają jednak być tak ściśnione, aby się dotykały. Co dwa dni będziesz je przewracał i obmywał piwem, abo lagrem winnym, abo innym jakim wonnym likworem lub napojem: którey roboty przez dwa miesiące nie przestaniesz; á po tych dosyć będzie na tydzień raz podobnież je czyścić póty, aż nie będą się pociły lub wypuszczały tłustości, i dobrze się wysuszą. KniażFol 140.
patrz: OBMYWAĆ
– Rozmaite gatunki ziół, które na łąkach i pastwiskach rosną, i skoszeniem w jedną kupę, układają stogi na trzy rodzaje dzielić się mogą. W piérwszym zawierają się dobre, soczyste, chłodzące, dodające appetytu, odwilżające, i tuczące, Potroyny kwiat, lub potroyny fiołek [...]. KniażFol 158.
patrz: POTRÓJNY
– Otawę potróyną spasiesz bydłem: niepuszczając je jednak na całe łąki, lecz ogradzając na części jakiey, aby zbytecznie tą się trawą nie opychało. KniażFol 191.
patrz: POTRÓJNY
– Rozmaite gatunki ziół, które na łąkach i pastwiskach rosną, i skoszeniem w jedną kupę, układają stogi na trzy rodzaje dzielić się mogą. W piérwszym zawierają się dobre, soczyste, chłodzące, dodające appetytu, odwilżające, i tuczące, Potroyny kwiat, lub potroyny fiołek [...]. KniażFol 158.
patrz: POTRÓJNY
– Na półwyspie Jndyiskiey Azyatyckiey górami przeciętey z jedney strony lato, á z drugiey zima jednegoż czasu bywa. KniażFol b2v.
– Przez tenże otwór leykiem wlewają do beczułki wody czystey, zimney: i zaszpuntowawszy ją, znowu obracają dla przemycia i ochłodzenia masła. KniażFol 114.
patrz: PRZEMYCIE
– Zarażone i chore owce uleczysz biorąc funt antymonium i funt saletry razem to mieszając starłszy na proch, i gotując to prży ogniu aż zawrże, dopiero wlewając wina lub wody dla prżemycia; [...]. KniażFol 134.
patrz: PRZEMYCIE
– Na ten koniec biorą pęcherzynę cielęcą, przemywszy ją dobrze nadymają powietrzem i przy kominku suszą. KniażFol 146.
patrz: PRZEMYĆ
– Ból uszu leczy onym [sokiem] smarowanych. KniażFol 168.
patrz: SMAROWANY
– Stokroć większa różnego jest koloru, czerwonego, białego, i mieszanego, listki ma długie i wąskie przy ziemi, á u góry prącia szérsze, ząbkowane, z korzenia wypuszcźa wiele prącia cienkiego, okrągłego, i mocnego, długiego na łokieć. KniażFol 160.
patrz: STOKROĆ
– Mlecz rośnie na łokieć, ma liścia gładkie, podobne do cykoryi, (opisany jest w Kalendarżu Rolniczym.) Liścia jego żute oddalają oddech szkorbutowy. KniażFol 168.
– MEMORYAŁ Tá uwága wrzuca mi myśl, że będzie podobno bárzo trudno do tey upráwy grunta przywieść, nie nawożąc ich márglem. KniażFol 80.
– Anglicy orząc na dźięcielinę grunta, robią co dwadźieścia calów bruzdy na cal głębokie, w które ręką rzucają nasiona tey trawy rzadko, potym ziemią je zasypują. Mieysca próżne dwudziesto-calowe, wskopywają potym, lub zaorywają, przez co i źielska niszczą, i świeżych dodają trawie soków. KniażFol 178.
patrz: WSKOPYWAĆ
– Masło się chwyta nietylko pyłu i wszelkiego nieochędóstwa, ale też i naczyń nayczyściey owszem gorącą wodą wymytych; chybabyś je oczyścił ługie[m] z popiołu cienkiego zrobionym, abo otarł pokrzywą do pozbycia kolców swoich utartą. KniażFol 116.
patrz: WYMYTY
– Tę sól szarą naprzód suszą w piecu, potym drobno ją utarszy, posypują masło dobrze wymyte, i rozciągnione tak, ażeby uncya soli na funt masła wychodziła. KniażFol 121.
patrz: WYMYTY
– Wyschłey należycie półowę lub trzecią część, według tego jako jest wielka, kładą w naczynie drewniane figur y pociąglo okrągłey, mające nakrywkę, i nalewają wodą dobrze zagrzaną, kwartę dobrą jéy biorąc. Piérwey jednak nim tę pęcherzynę wrzucą w to naczynie, dobrze ją płóczą, i wymywają w wodzie zimney czystey, i kładą w nią dobrą szczyptę soli. KniażFol 147.
patrz: WYMYWAĆ