Pobieranie

Informacja o "ciasteczkach" i przetwarzaniu danych osobowych

Ta strona przetwarza Twoje dane osobowe takie jak adres IP i używa ciasteczek do przechowywania danych na Twoim urządzeniu.

Z jednej strony ciasteczka używane są w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania serwisu (np. zapamiętywania filtrów wyszukiwania zaawansowanego czy ustawień wybranych w tym okienku). Jeśli nie wyrażasz na nie zgody, opuść tę stronę, gdyż bez nich nie jest ona w stanie poprawnie działać.

Drugim celem jest gromadzenia statystyk odwiedzin oraz analiza zachowania użytkowników w serwisie. Masz wybór, czy zezwolić na wykorzystywanie Twoich danych osobowych w tym celu, czy nie. W celu dokonania wyboru kliknij w odpowiedni przycisk poniżej.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.

Wyrażam zgodę na "ciasteczka":
Tylko niezbędne do działania serwisu
Wszystkie (także służące gromadzeniu statystyk odwiedzin)

PL EN
A
B
C
Ć
D
E
F
G
H
I
J
K
L
Ł
M
N
O
Ó
P
R
S
Ś
T
U
V
W
X
Y
Z
Ź
Ż
EisenNauka oryginał
Nauka O Powszechnym Roslin Suszeniu. Cz. 1, O jarzynach, Sałatach i Korzeniach Warzywnych, iakim sposobem suszone i w Papier pakowane być maią

https://jbc.bj.uj.edu.pl/dlibra/publication/506573/edition/480539/content
Odnotowano 6 cytatów z tego źródła
– Dla osob bezzębnych, chcących żołądek pokrzepić, iest ta sałata wyborna. EisenNauka 77.
patrz: BEZZĘBNY
– Przed gotowaniem tak kalarepa iak brukiew nie powinne się oparzać, dosyć na obmyciu ich ciepłą wodą, przystaw zaraz do ognia. EisenNauka 59.
patrz: OBMYCIE
– Jeszcze powiem o młodych pokrzywach, w zamiarze suszenia ich, iż przez ośm tylko dni są młode i miętke. Przemyi, oparz, drobno posiekay, i susz czym prędzey. EisenNauka 66.
patrz: PRZEMYĆ
– Rożne przepisy służą do zrobienia z zieleniny smaczney supy Naprzykład na skorbut: Weź warzęchy (cochlearia) boboniku (becabunga) każdego po funcie iednym, rzeżuchy wodney i ogrodowey każdey po poł funta, ostrożkow (flores calcatrippae) albo niedoyrzałego ich nasienia ieden łot. EisenNauka V.
– W Rossyi nazywaią kosztownym i delikatnym szczu, ktore bywa gotowane z rozmaitym mięsiwem, osobliwie z wołowiną, a zaprawione przegotowaną szynką, śmietaną kwaśną i dostatkiem cebuli. EisenNauka 45.
patrz: SZYNKA
– Niemieccy nasi garncarze nie biorą się do naśladowania tey sztuki poprawioney, i znośniey im iest, że Jarosławscy odbieraią im zarobek od lat iedenastu, niżeli żeby co nowego wymyśleć mieli. EisenNauka XVII.
patrz: ZNOŚNIE