Pobieranie

Informacja o "ciasteczkach" i przetwarzaniu danych osobowych

Ta strona przetwarza Twoje dane osobowe takie jak adres IP i używa ciasteczek do przechowywania danych na Twoim urządzeniu.

Z jednej strony ciasteczka używane są w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania serwisu (np. zapamiętywania filtrów wyszukiwania zaawansowanego czy ustawień wybranych w tym okienku). Jeśli nie wyrażasz na nie zgody, opuść tę stronę, gdyż bez nich nie jest ona w stanie poprawnie działać.

Drugim celem jest gromadzenia statystyk odwiedzin oraz analiza zachowania użytkowników w serwisie. Masz wybór, czy zezwolić na wykorzystywanie Twoich danych osobowych w tym celu, czy nie. W celu dokonania wyboru kliknij w odpowiedni przycisk poniżej.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.

Wyrażam zgodę na "ciasteczka":
Tylko niezbędne do działania serwisu
Wszystkie (także służące gromadzeniu statystyk odwiedzin)

PL EN
A
B
C
Ć
D
E
F
G
H
I
J
K
L
Ł
M
N
O
Ó
P
R
S
Ś
T
U
V
W
X
Y
Z
Ź
Ż
WielądKucharz 1783 wydanie wtórne
Kucharz doskonały: Pożyteczny Dla Zatrudniających Się Gospodarstwem

https://polona.pl/item/kucharz-doskonaly-pozyteczny-dla-zatrudniaiacych-sie-gospodarstwem,MzUzMzE3Mw/
Odnotowano 9 cytatów z tego źródła
– Cztery pułmiski na cztery rogi stołu. 1 Z rondla ogon skopowy z ryżem. 1 Pasztet z bekasami. 1 Sześć małych gołąbków pieczonych z sosem maślannym. 1 Dwoie kurcząt pieczonych z zaprawą z trufli. WielądKucharz 16.
patrz: BEKAS
– Mięso iadkowe używa się, to co i na wiosnę: podobnież i z drobiu folwarcznego. Ze zwierzyny: przepiórki młode, kuropatwy, kaczki dzikie, trukawki, grzywacze, bażanty, bekasy; na końcu lata, szpaki, figoiadki, i inne ptastwa tłuste. WielądKucharz 2-3.
patrz: BEKAS
– Drugie danie. Sałata we śrzodek. Dwa pułmiski pieczystego. 1 Trzy gołąbki po rzymsku. 1 Sześć bekasów pieczonych. WielądKucharz 18.
patrz: BEKAS
– ROZDZIAŁ X. O ptastwie dzikim. Ptastwo dzikie maią się rozumieć, nawet bażanty, kaczki. Ceranki. Kaczki czerwonaki. Podloty. Skowronki, drozdy małe albo dzierlatki. Bekasy większe i mnieysze. Przepiórki. WielądKucharz 173.
patrz: BEKAS
– O szpakach. Oskubawszy, obciągniesz nad węglami niewyprawiaiąc, dasz pieczone na rożnie tak iak drozdy, lub z zaprawą iak bekasy. WielądKucharz 180.
patrz: BEKAS
– Sposób sporządzania bekasów. Bekasy daią się także pieczone na rożnie, naszpikowane słoniną lub liściami winnemi obwinięte niewyprawiane, podłóż naspód piekąc grzanki z bułki, ażeby zciekało na nie, gdy zechcesz na danie możesz dać tak nadziewane iak kuropatwy wyżey, i podobnąż zaprawą; możesz użyć i do ciast. WielądKucharz 177.
patrz: BEKAS
– Jeżeli chcesz dać pieczone [dżdżowniki] na potrawę, zapraw tym sposobem iak bekasy i podley sosem. WielądKucharz 180.
patrz: BEKAS
– Mięso iadkowe: skopowina dobra, cielęcina, wieprzowina. Z ptastwa domowego, kurczęta, pulardy, i kapłony, iędyki, gęsi, kaczki, gołąbki rozmaite. Zwierzyna: sarny, daniele, dziki, warchlaki, ielonki, króliki, zaiączki, kuropatwy, bekasy, iarząbki, cietrzewie, kaczki, gęsi, ceranki, dzdzowniki, słomki, siwki etc. i inne. WielądKucharz 4.
patrz: BEKAS
– KUCHENNY DNO obłożyć, to iest na spodku rondla lub innego naczynia, w którym gotować będziesz, obłożysz listkami słoniny, zrazami z cielęciny lub szynki według potrzeby. WielądKucharz 433.
patrz: SZYNKA