Pobieranie

Informacja o "ciasteczkach" i przetwarzaniu danych osobowych

Ta strona przetwarza Twoje dane osobowe takie jak adres IP i używa ciasteczek do przechowywania danych na Twoim urządzeniu.

Z jednej strony ciasteczka używane są w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania serwisu (np. zapamiętywania filtrów wyszukiwania zaawansowanego czy ustawień wybranych w tym okienku). Jeśli nie wyrażasz na nie zgody, opuść tę stronę, gdyż bez nich nie jest ona w stanie poprawnie działać.

Drugim celem jest gromadzenia statystyk odwiedzin oraz analiza zachowania użytkowników w serwisie. Masz wybór, czy zezwolić na wykorzystywanie Twoich danych osobowych w tym celu, czy nie. W celu dokonania wyboru kliknij w odpowiedni przycisk poniżej.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.

Wyrażam zgodę na "ciasteczka":
Tylko niezbędne do działania serwisu
Wszystkie (także służące gromadzeniu statystyk odwiedzin)

PL EN
A
B
C
Ć
D
E
F
G
H
I
J
K
L
Ł
M
N
O
Ó
P
R
S
Ś
T
U
V
W
X
Y
Z
Ź
Ż
CourtBuchuOsińNauka wydanie wtórne
NAUKA O GATUNKACH I SZUKANIU RUDY ŻELAZNEY, TOPIENIU IEY W PIECACH WIELKICH I DYMARKAH, ROBIENIU MIECHÓW DREWNIANYCH, STAWIANIU PIECÓW NA TOPIENIU RUDY; O FRYSZERKACH I FRYSZOWANIU ŻELAZA SUROWEGO, LANIU NACZEN ŻELAZNYCH; O ROBIENIU STALI Z ŻELAZA CIĄGŁEGO ALBO SUROWEGO

http://bcpw.bg.pw.edu.pl/dlibra/doccontent?id=181
Odnotowano 17 cytatów z tego źródła
– Oprócz tego kamienie będące przy bokach spustowym i gichciarskim, maią bydź płastsze od będącego przy boku przeciwwietrznym, aby całe to mieysce było podobne do skrzyni młyńskiey nieregularney. CourtBuchuOsińNauka 126.
patrz: MŁYŃSKI
– Piec dwóm zamysłom od siebie odmiennym może uczynić zadosyć, to iest: może wydać żelazo nieforemne, może ie także wydawać w pewnych figurach, zaczem przedsięwziąłem osobno mówić o odbieraniu z pieca żelaza nieforemnego i foremnego, to iest: o naczyniach z żelaza odlanych. CourtBuchuOsińNauka 92.
patrz: NIEFOREMNY
– Gdy pragną, aby naczynie było doskonalsze, duszę i wewnątrz skorupę, oblepiaią kilku warsztami ziemi bardzo miałkiey, tę równaią pilśnią, posmarowaną starą cebulą. CourtBuchuOsińNauka 187.
– Ponieważ zażycie zuzlu przydłużey opisuię, muszę dodać, iż zuzel rozpalony do białości, wrzuciwszy w wodę będącą w korycie, w proch rozsypuie się. CourtBuchuOsińNauka 297.
– Wspomnione rudy nie idą ciągło, lecz prędko giną. Z nich niektore są w sztukach przywiększych, inne tak drobne iak Tatarka. CourtBuchuOsińNauka 6.
– Duszę wysuszywszy, kredą mokrą smaruią, i powtórnie suszą, iako się powiedziało, przeto gdy kreda wyschnie, podług drugiego modelu, gliny chudszey mniey lepkiey, tak grubo na kredę kładą, iak grube maią bydź boki garka. Drugą ziemię suszą i kredą smaruią tak, iak pierwszą. CourtBuchuOsińNauka 170.
– Skorupę rozerznąwszy, części iey od gliny chudey i kredą smarowaney, łatwo odłączaią się. CourtBuchuOsińNauka 171.
patrz: SMAROWANY
– Im dłuższa ma bydź szyna, tem więcey razy ma iść pod młot. CourtBuchuOsińNauka 303.
patrz: SYNA, SZYNA, SZYNA
– Spostrzegaią bardzo często, iż w szynie z iedney strony bardzo dobre, z drugiey bardzo złe iest żelazo. CourtBuchuOsińNauka 307.
patrz: SYNA, SZYNA, SZYNA
– Zaczem tak pod czas pierwszego, iak drugiego i trzeciego kowania, 4. szyny są w ogniu. CourtBuchuOsińNauka 303.
patrz: SYNA, SZYNA, SZYNA
– [...] gdy pień, na którym iest kowadło, i słupy elzowe, na których toporzysko młota, przysiadaią i podskakuią, to dopomaga do ciągnienia szyn, bo na ów czas pod młotem można sztukę trzymać lepiey, i wygodniey wyciągać, i doskonalszą szynom dać figurę; nakoniec wiązanie sprawuie, iż iedna sztuka drugiey ustępuie, przeto nie tak łatwo z mieysc wyskakuią, nie tak prędko psuią się. CourtBuchuOsińNauka 305.
patrz: SYNA, SZYNA, SZYNA
– Upewniaią, iż z funtów 675. odbieraią żelaza w szynach, około 225. funtów. CourtBuchuOsińNauka 116.
patrz: SYNA, SZYNA, SZYNA
– Gdy sztabę w podłuż wyciągną, kładą ią w poprzecz kowadła, i pod młota toporzysko podkładaią, aby młot bić zaczął w część naybliższą kleszczów, to gdy się stanie, sztabę w przeciwną stronę powoli ciągną, aby w szerz wyciągała się, i podobnieyszą do szyny stawała się. CourtBuchuOsińNauka 303.
patrz: SYNA, SZYNA, SZYNA
– Nakoniec aby szynę ieszcze lepiey wygładzić i zrównać, młot ieszcze wolniey puszczaią. Kositarz (chłopiec mały) leie wodę na młot, ta z młota spływaiąc, oblewa szynę; że szyna iest zbyt rozpalona, woda prędko ewaporuie. Gdy woda na szynie, a młot w nią uderza, tak wielki trzask i huk słyszeć się daie, że może zagłuszyć; huk ów woda spływaiąca, i nagle rozsypuiąca się sprawuie. Gdy pierwszą szynę odkowywaią, sztuka żelaza w zaprawie naprzeciw wiatru będąca, rozpala się [...]. CourtBuchuOsińNauka 303.
patrz: SYNA, SZYNA, SZYNA
– Jeżeli gwałtownie potrzebuią żelaza, szyny odkowane wynoszą na deszcz, albo w sadzawkę wkłądaią, aby prędzey ostygły, zaczem gdy maią na pół wykowanych 4. albo 5. szyn, z tych dwie kładą w ogień blisko wiatru, tam ie póty trzymaią, póki szóstey albo ostatniey tak, iak pierwszych, nie odkuią. CourtBuchuOsińNauka 303.
patrz: SYNA, SZYNA, SZYNA
– Jeżeli stal iest bardzo dobra, albo podła, doświadczysz sposobem następuiącym: kawał stali, z którey masz instrument robić weź w kleszcze, w ogniu niezbyt rozpal, rozpalaiąc stal, daway baczność, aby się nie przepaliła, bo gdyby się przepaliła, miałaby wiele dziurek, zaczym ostrze instrumentu byłoby zawsze szczerbate. CourtBuchuOsińNauka 568.
patrz: SZCZERBATY
– Na kupę rudy wodę sprowadzią. W rudy wierzchu kopią wiele dołkow, rowkow, i z wierzchu równaią, aby iey znaczną część woda oblewała, i pomiędzy nią głęboko wsiąkała. CourtBuchuOsińNauka 54.
patrz: WSIĄKAĆ